Jumaat, 23 Disember 2011

Kuasai al-Quran dalam 14 hari

SETELAH hampir 11 bulan menahan penat dan lelah berulang alik ke sekolah serta bertungkus lumus 'mengadap' buku untuk menghadapi peperiksaan, cuti sekolah merupakan saat yang pastinya paling ditunggu-tunggu para pelajar.
Musim cuti merupakan tempoh yang paling sesuai untuk melepaskan segala keletihan dan tekanan yang telah dilalui di sekolah.

Sehinggakan, terdapat segelintir pelajar yang sentiasa menghitung hari dan mengeluh apabila melihat sesi persekolahan baru semakin hampir.

Namun, bagaimana pula golongan tersebut menggunakan tempoh cuti yang panjang itu?
Adakah dipenuhi dengan aktiviti yang bermanfaat atau sebaliknya?
Adakah sekadar bermain bersama rakan-rakan, menghabiskan masa dengan berkurung dalam bilik bermain komputer dan permainan video ataupun sekadar mengisi masa dengan tidur sepanjang hari?

Apa yang dibimbangi, masa yang terluang itu digunakan dengan melakukan aktiviti tidak berfaedah seperti bergaul bersama kumpulan yang tidak bermoral, terpengaruh dengan jenayah siber yang boleh mengakibatkan kesan negatif.
Tetapi sebenarnya bagaimana si anak menghabiskan masa cuti mereka terletak di tangan ibu bapa sendiri.

Ibu bapa memainkan peranan penting sebagai acuan yang mencorakkan masa depan anak-anak mereka, sama ada ke arah yang baik atau sebaliknya.

Oleh itu, masa yang terluang itu perlulah dimanfaatkan oleh ibu bapa dengan sebaiknya bagi membentuk peribadi anak-anak dengan aktiviti yang membina dan bermotivasi.

Pelbagai perancangan boleh direncanakan oleh ibu bapa kepada anak-anak sepanjang cuti sekolah antaranya menghantar anak ke kem cuti sekolah.

Baca artikel penuh di Utusan Malaysia

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Salam ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...