Sabtu, 17 Disember 2011

Hijrah melalui pendekatan al-Quran, sains

BAGI memastikan umat Islam menjadikan al-Quran sebagai panduan bukti kekuasaan Allah SWT dan jalan penyelesaian segala permasalahan, maka mereka perlu meyakini akan kebenaran al-Quran yang merupakan mukjizat diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW yang dijaga Allah hingga hari kiamat.

Dengan itu, Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) Kebangsaan menganjurkan ceramah sempena dengan sambutan Maal Hijrah 1433 bersama saudara Muslim bertempat di Surau Perkim, Bangunan Perkim, Jalan Ipoh, Kuala Lumpur baru-baru ini

Ia dihadiri 270 peserta terdiri daripada saudara Muslim berketurunan Cina, India, Iban, Kadazan, Filipina, Indonesia, Siam, Rohingya dan Nigeria.

Penyelaras Program, Amran Abdullah berkata, sambutan Maal Hijrah merupakan kesinambungan dalam memperingati dan menghayati peristiwa hijrah Rasulullah SAW dari kota Mekah ke Madinah, sekali gus menyebarkan Islam di seluruh dunia.

Perjalanan hijrah Nabi Muhammad yang strategik hingga tercapainya kejayaan dan tertegaknya negara Islam yang utuh didukungi oleh perpaduan iman dan takwa.

Kejayaan hijrah itu telah mengubah akidah, ibadah, akhlak dan gaya hidup umat Islam ketika itu sehingga ke hari ini.

"Program tersebut memberikan pendedahan, keyakinan dan kesedaran kepada saudara Muslim mengenai mukjizat agung iaitu al-Quran dan kandungannya dengan bukti-bukti kebenaran, perlaksanaan, ajaran, hukum-hukum, suruhan serta larangan-larangan," kata Amran.

Firman Allah: Dan sesiapa sahaja yang berhijrah di jalan Allah, nescaya ia akan dapati di bumi ini tempat berhijrah yang banyak dan rezeki yang makmur: dan sesiapa yang keluar dari rumahnya untuk berhijrah kepada Allah dan Rasul-Nya, kemudian ia mati sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah. Dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani. (an-Nisa' : 100)

Ceramah bertajuk Memahami Erti Hijrah Melalui Pembangunan Manusia Berdasarkan Pendekatan al-Quran dan Sains disampaikan oleh Pensyarah Pusat Pengajian Umum, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Madya Dr. Mohd. Arip Kasmo.

Dr. Arip berkata, dengan pendekatan logik yang disampaikan menerusi persembahan multimedia dengan menggunakan modul Pemantapan Akidah Menerusi Penghayatan Sains Dalam al-Quran (Pasak), mereka akan lebih yakin bahawa al-Quran adalah benar menerusi fenomena-fenomena alam yang terdapat dalam ufuk-ufuk dan dalam diri peserta melalui ayat-ayat Allah yang manzuroh dan maqru'ah.

Mukjizat al-Quran merupakan fenomena menakjubkan yang boleh dilihat dan dicerap oleh semua orang terutama mereka yang mencari bukti kebenaran al-Quran serta kebenaran ajaran yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW.

Modul Pasak yang merangkumi cabang-cabang akidah iaitu uluhiyyah (ketuhanan), nubuwah (kenabian), sam'iyat (khabaran) dan ruhaniyyat (alam ghaib) adalah dalil naqli yang digunakan untuk membuktikan kebenaran al-Quran, sekali gus menghasilkan kepatuhan kepada syariat yang diberikan oleh Allah dan Rasul-Nya iaitu wajib, sunat, harus, makruh serta haram.

Bacalah serta ikutlah (wahai Muhammad) akan apa yang diwahyukan kepadamu dari al-Quran dan dirikanlah sembahyang (dengan tekun); sesungguhnya sembahyang itu mencegah daripada perbuatan yang keji dan mungkar dan sesungguhnya mengingati Allah adalah lebih besar (faedahnya dan kesannya) dan (ingatlah) Allah mengetahui akan apa yang kamu kerjakan. (al-Ankabut: 45)

Lebih 750 ayat yang berkaitan dengan alam yang terkandung di dalam al-Quran iaitu sejarah, botani (tumbuh-tumbuhan), meteorologi (cuaca), geologi (sains), kosmologi (alam semesta), anatomi (makhluk hidup), oceanografi (lautan), embriologi (kejadian bayi) dan entemologi (serangga), di mana Allah menyuruh manusia memerhatikan alam sebagai dalil akan kewujudan-Nya serta yakin kepada-Nya sebagai Maha Pencipta.

Selain itu, Dr. Arip turut mendedahkan kandungan beberapa ayat dalam al-Quran mengenai kejadian alam semesta yang awal. Misalnya bentuk asap, alam mengembang, kiamat, bunga mawar di angkasa, kejadian manusia dalam rahim ibu, penentuan jantina, tentang cap jari, fungsi kulit, fungsi otak, permukaan bumi yang paling rendah, keadaan laut yang gelap gelita, dua air lautan yang tidak bercampur, air masin, air tawar, kesukaran bernafas apabila naik ke langit, lebah, madu, labah-labah membuat sarang, sumber api, pembakaran, peranan air dalam pembentukan makanan dan sebagainya.

Jelas Dr. Arif lagi, Islam semakin pesat berkembang di benua Eropah termasuklah di Itali, Sweden, Hungary, Russia, Perancis dan Jerman menerusi kefahaman dan kebenaran kepada al-Quran. Terdapat beberapa gereja terbiar di Eropah dijadikan masjid untuk beribadat antaranya; Masjid Kent, Masjid Bristol, Masjid Morriston, Masjid Dublin, Masjid Didsbury, Masjid Brick Lane, Masjid Brent, Masjid New Peckham dan Masjid Sentral Wembley.

Beliau juga menambah, beberapa tokoh kenamaan di Eropah seperti Yusuf Estes, Jamal Jaraboza, Abdul Raheem Green, Prof. Dr. Muhammad Al Mahdi, Prof. Milan, Gary Miller dan Joshua Evan memeluk Islam apabila membaca, memahami, menghayati dan mengkaji kandungan mukjizat al-Quran.

Beliau juga mengajak peserta membuat perimbangan perkataan dalam al-Quran dengan menyenaraikan melalui indeks di kamus Quran seperti perkataan hari iaitu al-yaum dan yauma (349+16>365), bilangan hari dalam setahun ialah 365 hari. Begitu juga perkataan bulan iaitu as-syahru dan syahra (10+2>12), bilangan bulan dalam setahun ialah 12 bulan.

Selain itu, Dr. Arip mengajak peserta membuat graf taburan melalui perisian Microsoft Excel dengan paksi X adalah nombor surah bermula surah 114 hingga surah 1 sekiranya asalnya adalah di sebelah kanan, surah pertama adalah surah al-Fatihah. Paksi Y adalah bilangan ayat, daripada an-Nas (6 ayat) kepada al-Baqarah (286 ayat). Paksi Y adalah yang menegak dan paksi X yang mendatar.

Sekiranya titik-titik yang mewakili kedudukan surah dan bilangan ayat dicantumkan, kelihatan kalimah Allah terbentuk dan jika dicantumkan dengan cara yang lain, maka kalimah Muhammad pula terbentuk.

Jelasnya lagi, semasa al-Quran diturunkan 1400 tahun yang lalu, kertas graf dan sistem nombor masih belum wujud tetapi jelas dan terbukti kebenarannya adalah suatu mukjizat Nabi Muhammad yang akan dijaga Allah hingga ke hari kiamat.

Beliau mengajak peserta melihat eksperimen nisbah emas iaitu kedudukan Mekah (pusat bumi) iaitu kiblat bagi umat Islam. Ia terletak pada kedudukan nisbah emas iaitu nisbah yang diperoleh ialah 1.618. Dengan membuat satu garisan menegak lurus menggunakan peta, vertical dari utara Kutub hingga ke Mekah, katakan garisan itu ialah A. Buat satu garisan lurus menegak dari Mekah ke kutub Selatan, namakan garisan itu B. Campurkan panjang A dengan panjang B dan bahagikan dengan A (A+B) /A, nisbah juga ialah 1.618.

Program tersebut disempurnakan ditutup oleh Setiausaha Agung Kehormat Perkim, Tan Sri Datuk Dr. Abdul Hamid Othman.

Abdul Hamid dalam ucapannya berkata, peserta harus memainkan peranan untuk menghayati dan fahami konsep hijrah yang dibawa oleh Nabi Muhammad, di mana Islam lebih berkembang pesat selepas Baginda melakukan perpindahan dari kota Mekah ke Madinah.

Ia juga menyarankan agar peserta berhijrah dari segi minda supaya lebih berjaya dan maju mencapai matlamat serta aktif berdaya saing sejajar walaupun berdepan dengan krisis barat yang mengekang Islam.

"Kalau difahami dalam surah al-Baqarah, Allah SWT menghendaki kita memelihara lembu dan mengusaha ternakan itu sebagai sumber makanan daripada kita membeli daging beku daripada pengimport," ujar Abdul Hamid.

Turut hadir, Pengarah Dakwah Perkim, Abdul Hanif Harun.

Sumber: Utusan Malaysia

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Salam ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...