Sabtu, 27 Oktober 2012

Utusan Allah

DALAM ayat-ayat yang terdahulu, Allah SWT menerangkan perihal orang musyrik yang ditutupi hatinya oleh Allah SWT sehingga mereka tidak beriman. Dalam ayat-ayat yang berikutnya pula, Allah SWT menyebut suatu kaum yang mempunyai tingkah laku yang sama dengan mereka daripada segi kekafiran dan kemusyrikannya. Mereka yang dimaksudkan ialah penduduk Antakiyyah di negeri Syam (Syria). Kisah mereka dengan rasul adalah sama dengan kisah kamu dengan kaummu.

Firman Allah SWT: Dan ceritakanlah kepada mereka satu keadaan yang ajaib mengenai kisah penduduk sebuah bandar (yang tertentu) iaitu ketika mereka didatangi rasul-rasul (Kami) Ketika Kami mengutus kepada mereka dua orang rasul lalu mereka mendustakannya, kemudian Kami kuatkan (kedua rasul itu) dengan rasul yang ketiga, lalu rasul-rasul itu berkata: Sesungguhnya kami ini adalah diutuskan kepada kamu. (Yasin: 13-14)

Syed Qutub berkata: Al-Quran tidak menyebut siapakah penduduk sebuah negeri itu dan tidak menyatakan negeri itu. Begitu banyak pendapat dan pandangan mengenainya. Apabila al-Quran tidak menyebut tentang negeri itu, maka ia merupakan satu dalil bahawa penentuan nama dan tempat negeri itu tidak menambahkan sesuatu kepada makna dan saranan cerita tersebut. 

Negeri itu yang diutuskan Allah SWT kepada dua orang rasul sebagaimana Allah mengutuskan Musa dan saudaranya Harun as kepada Firaun dan konco-konconya. Kemudian penduduk negeri itu telah mendustakan kedua-duanya lalu Allah SWT menegaskan mereka adalah utusan-Nya. Kemudian ketiga-tiga rasul tampil mengemukakan dakwah mereka.

Menurut pendapat sebahagian ahli tafsir, antaranya Qatadah dan pentafsir yang lain, dimaksudkan utusan-utusan dalam ayat di atas adalah utusan Nabi Isa as yang terdiri daripada para Hawariyyin yang diutuskan untuk menemui penduduk Antakiyyah. Ini juga pendapat yang dinukilkan daripada al-Qurtubi.

Rabu, 24 Oktober 2012

Selamat berpuasa sunat hari Arafah

Sabda Rasulullah SAW - ia menebus dosa setahun yg telah lalu dan setahun yang akan datang - hadis riwayat Imam Muslim

Ahad, 21 Oktober 2012

Abu al-Quran dilupus ke laut

SEBAGAIMANA jasad manusia, kitab al-Quran yang merupakan mukjizat teragung daripada Allah SWT kepada Rasulullah SAW perlu diurus dan dikendalikan dengan sempurna.

Jika jasad manusia yang telah meninggal dunia perlu dimandikan sebelum dikebumi di kawasan perkuburan dengan baik, begitu juga dengan naskhah al-Quran yang mengandungi kalam Allah SWT itu.

Kitab al-Quran yang dijamin oleh Allah SWT akan berkekalan dan terpelihara sehingga hari kiamat perlu dilupuskan dengan kaedah khas bagi memuliakan kesuciannya daripada dicemari.

Proses pelupusan helaian al-Quran tidaklah semudah untuk melupuskan buku atau majalah ilmiah yang lain, tetapi harus melalui beberapa proses. Antaranya dibakar sehingga menjadi debu.

Pembakaran helaian dan ayat suci al-Quran pula perlu dilakukan dengan sempurna sehingga ayat dan kalimah tersebut tidak lagi kelihatan sebelum dihancurkan dan diproses menjadi debu dan dilupuskan ke dalam laut.

Oleh itu, salah faham sesetengah pihak yang mendakwa proses pembakaran al-Quran bagi tujuan pelupusan adalah seperti menghina dan menjatuhkan martabat kitab suci umat Islam itu adalah tidak benar.

Tanggapan tidak berasas itu perlu diperbetulkan bagi mengelak penyelewengan akidah dan berlakunya penyebaran fitnah terhadap umat Islam yang menjadikan kitab al-Quran sebagai panduan hidup.

Mufti Pahang, Datuk Abdul Rahman Othman berkata, tidak wujud istilah berniat buruk seperti yang diperkatakan oleh sesetengah pihak dalam proses pelupusan al-Quran.

Menurutnya, pelupusan al-Quran menggunakan kaedah pembakaran bukanlah perkara baru yang diamalkan di negara ini tetapi dilakukan sejak zaman pemerintahan khalifah Saidina Uthman Ibnu Affan.

"Sejarah pembakaran al-Quran bermula sejak daripada zaman Saidina Uthman, apabila Rasulullah meminta beliau mengumpulkan cebisan ayat-ayat al-Quran yang ditulis oleh para sahabat pada sesuatu objek seperti batu, kulit binatang dan kayu.

"Pengumpulan itu dibuat kerana didapati terdapat banyak kesalahan ayat al-Quran dalam tulisan yang pelbagai versi itu. Oleh itu, kesemua objek yang ada ada ayat al-Quran itu dikumpulkan dan dihapuskan dengan kaedah pembakaran.

"Saidina Uthman kemudian menyatukan ayat al-Quran dan membukukan dalam satu mashaf yang dikenali resm Uthmani. 

"Ini membuktikan bahawa pembakaran al-Quran untuk dilupuskan bukanlah perkara baru dilaksanakan di negara ini atau mempunyai niat buruk untuk memperkecilkan al-Quran," jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika menyempurnakan program pelupusan abu al-Quran peringkat Negeri Pahang di Tambatan Pangkalan Kuantan, Pahang, baru-baru ini.
 
Sumber: Utusan Malaysia

Amaran kepada yang lalai

SEPERTI yang diketahui, al-Quran sebagai perlembagaan hidup bagi manusia yang dengannya kita akan mendapat petunjuk daripada Ilahi. Pengalaman dan tajribah kehidupan bagi manusia jelas menunjukkan bahawa ketenangan dan kedamaian hati dalam merentasi kehidupan paling agung dan mulia berlaku pada zaman Rasulullah SAW yang benar-benar mengamalkan al-Quran dalam kehidupan mereka.

Firman Allah SWT: Al-Quran itu diturunkan oleh Allah Yang Maha Kuasa lagi Maha Mengasihani. (Yasin: 5)

Ibnu Kathir berkata: "Jalan yang benar ini dengan manhaj dan agama adalah dibawa oleh Rasulullah SAW melalui turunnya daripada Allah yang bersifat rahmat kepada sekalian hamba-Nya yang beriman."

Sayid Qutub berkata: "Dia melakukan terhadap mereka apa yang dikehendaki-Nya bertujuan mengurniakan rahmat kepada mereka. Hikmah diturunkan al-Quran untuk memberi amaran dan menyampaikan dakwah."

Firman Allah SWT: Supaya engkau memberi peringatan dan amaran kepada kaum yang datuk neneknya telah lama tidak diberikan peringatan dan amaran sebab itulah mereka lalai. (Yasin: 6)

Ibnu Kathir berkata: "Dikehendaki dengan qaum di sini ialah orang Arab."

Syed Qutub berkata: "Lalai merupakan penyakit yang amat merosakkan hati, kelak ia menjadi cuai menjalankan tugas. Oleh itu, amaran itu amat sesuai untuk menghadapi kelalaian kaum Musyrikin Mekah. Mereka telah berlalu generasi demi generasi tanpa diberi peringatan dan amaran. Mereka adalah zuriat Ismail. Mereka tidak dipimpin oleh mana-mana rasul selepas Nabi Ismail as."

Tugas pendakwah adalah menyeru, bukan menghukum

Firman Allah SWT yang bermaksud:

(Al-Quran yang demikian sifatnya diturunkan oleh Allah) supaya janganlah kamu menyembah sesuatupun melainkan Allah. (Katakanlah wahai Muhammad): Sesungguhnya aku diutus oleh Allah kepada kamu, sebagai pemberi amaran (kepada orang-orang yang ingkar) dan pembawa berita gembira (kepada orang-orang yang beriman) - Surah Hud, Ayat 2

Huraian
Para pendakwah ditugaskan menyeru manusia supaya berlumba-lumba melakukan kebaikan dan berusaha menegah umat manusia dari melakukan segala larangan yang telah ditetapkan oleh Allah SWT. Pendekatan yang bijaksana terhadap sasaran dakwah adalah penting untuk menerapkan kefahaman dan pengamalan terhadap perkara yang didakwah. Tanpa kefahaman yang bijaksana dan penuh hikmah sudah tentu setiap perkara yang disampaikan tidak akan dimanfaati dan didengari, malah mereka yang didakwahkan akan cuba melarikan diri. 

Oleh yang demikian, pendekatan yang telah digunakan oleh Rasulullah SAW semasa menyebarkan dakwah Islamiah hendaklah ditiru dan diikuti seperti; berakhlak mulia, bersopan santun sentiasa menolong orang yang dalam kesusahan dan sabar dalam ujian adalah yang sangat sesuai agar sasaran dakwah dapat didekati seterusnya menerapkan nilai-nilai murni yang terkandung dalam ajaran Islam. Para pendakwah sewajarnya menjauhi perkara-perkara yang tidak digemari dan disukai sasaran dakwah seperti tidak melaksanakan apa yang diucapkan dan melakukan perlanggaran syariat.

Kesimpulan
Pendekatan yang sesuai dan penuh kebijaksanaan dalam menyebarkan ajaran Islam adalah penting untuk menentukan masa depan agama Islam yang suci ini terus gemilang dengan umat yang cemerlang. Tanpa pendekatan yang bijak dan sesuai dengan keadaan semasa, boleh menyebabkan kegagalan misi dakwah.

Sumber: Siri Tafsir (Jakim)

Ustaz Kazim Elias - (Best) Teknik Dakwah 


Jumaat, 19 Oktober 2012

Masjid Negeri Selangor - Talaqqi Bersanad

Masjid Negeri Selangor - Talaqqi Bersanad 04 Oktober 2012 (Bertalaqqi) bersama Tuan Haji Ahmad Mustafa bin Mohd Sidin Al-Muqri

 

Ada banyak lagi kat channel Youtube Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah

Forum Perdana Ehwal Islam

Tajuk: Wasiat Terakhir al-Quran
Ustaz Kazim & Yang Berhormat Datuk Dr Mashitah Ibrahim


Ramadan, Al-Quran dan Kita

Oleh: Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin

Ramadan dan al-Quran satu ikatan yang tersimpul mati. Apabila disebut Ramadan, di samping puasa, kita akan teringatkan penurunan al-Quran (Nuzul al-Quran). Bulan Ramadan bulan yang diturunkan dalamnya al-Quran. Penurunan al-Quran itu dua peringkat; pertama, dari Luh al-Mahfuz ke Bait al-Izzah (langit dunia). Kedua, dari langit dunia kepada Nabi s.a.w secara berperingkat-peringkat dalam tempoh sejak Nabi Muhammad ditabalkan menjadi rasul sehingga baginda wafat iaitu selama 23 tahun.

Para sarjana tidak berbeza pendapat bahawa al-Quran turun (Nuzul al-Quran) dalam bulan Ramadan. Ini kerana Allah sendiri yang menjelaskan bahawa al-Quran itu turun dalam bulan Ramadan. Firman Allah: (maksudnya)
“Bulan Ramadan yang Kami turunkan dalamnya al-Quran yang menjadi pertunjuk untuk manusia” (Surah al-Baqarah, 185).
Namun begitu sarjana berbeza pendapat tentang berapa haribulankah Ramadan penurunan itu berlaku? Ada yang berpendapat ia diturunkan pada 21hb Ramadan. Pendapat ini dipegang oleh beberapa orang ulama, antaranya tokoh Sirah yang terkenal al-Syeikh Safiyy ar-Rahman al-Mubarakfuri seperti yang beliau sebut dalam karyanya Rahiq al-Makhtum. Ada juga yang berpendapat 24hb Ramadan kerana bersandarkan hadis riwayat al-Imam Ahmad yang menyebut: “…Allah turunkan al-Quran pada 24hb Ramadan”. Hadis ini disahihkan oleh sebahagian ulama, dihasankan oleh sebahagian yang lain. Terdapat juga sarjana yang mendaifkannya disebabkan kritikan terhadap salah seorang rawi iaitu Imran bin al-Qattan. Namun ada riwayat lain daripada Ibn ‘Abbas yang boleh menyokong riwayat ini. Di sana ada lain-lain pendapat tentang haribulan Nuzul al-Quran ini.

Mari baca artikel penuh di laman web Minda Tajdid

Rabu, 17 Oktober 2012

Buku-buku baru

Baru beli.. hehehe


Belum sempat nak baca.

Beli masa Klinik Solat kat office siang tadi.

Ahad, 14 Oktober 2012

Dunia Lelaki temui al-Quran tertua

Naskah al-Quran dikatakan ditemui seorang pemuda di Yaman.
Sumber: Berita Harian
 Manama: Seorang lelaki Yaman mendakwa menemui sebuah manuskrip lama yang dipercayai paling tua iaitu naskhah Al-Quran.

Kitab suci umat Islam itu ditemui di dalam penutup kulit dalam sebuah gua di pergunungan selatan bandar Dhale, di bahagian selatan negara itu, lapor halaman web berita Yaman berbahasa Arab, Aden Gulf News.


Manuskrip ini ditulis tangan pada 200 Hijrah (815 Masihi) tertulis pada halaman pertama dan ujian awal menunjukkan bahawa naskhah berkenaan adalah tulen, menjadikan ia kitab Al-Quran tertua masih wujud.

Berdasarkan halaman web itu, huruf Arab tidak mempunyai titik yang hanya diperkenalkan pada peringkat akhir dalam abjad Arab untuk membezakan ia dengan huruf lain yang kelihatan sama.

“Pemuda yang enggan dikenali itu dilaporkan turut menerima tawaran sejumlah
besar wang bagi menukar manuskrip berkenaan termasuk sejumlah YR12 juta (RM170,664) yang ditawarkan kepadanya, tetapi enggan berbuat demikian,” kata saudara terdekatnya.

Katanya beliau tiba di gua gunung berkenaan dengan mendaki menggunakan tali dan menegaskan itu hanya satu-satu cara untuk ke sana.


Halaman berita itu mendakwa lelaki berkenaan juga menemui sebilah pedang bersebelahan naskhah al-Quran tyang dipercayai milik Ali Bin Abu Talib, Khalifah keempat Islam yang juga menantu Nabi Muhammad.

Beberapa perakuan sejarah mengatakan bahawa ia adalah pedang Dhu Al Faqqar yang dihadiahkan oleh Nabi Muhammad SAW kepada Ali. 


Sumber: Berita Harian

Sabtu, 13 Oktober 2012

Keistimewaan Yasin

ALHAMDULILLAH, selepas kita selesai membincangkan Juzuk 29, maka kali ini penulis ingin menumpukan kepada surah-surah pilihan untuk ditafsirkan. Ia bermula dengan surah Yasin yang sentiasa dibaca dan dilazimi oleh masyarakat Islam, khususnya di Malaysia.

Surah ini termasuk dalam golongan surah Makiyyah, kecuali ayat: Dan (itulah tabiat mereka) tidak ada sesuatu keterangan yang sampai kepada mereka daripada keterangan Tuhan mereka melainkan mereka selalu berpaling daripadanya (enggan menerimanya). (Yasin: 46) yang termasuk dalam ayat Madaniyyah.

Surah Yasin ini mengandungi 83 ayat dan ia turun selepas surah al-Jin. Hubungan surah ini dengan surah sebelumnya, Allah SWT berfirman: .......Dan kamu pula telah didatangi oleh rasul (Kami) yang memberi amaran….. (Fatir: 37), dan juga dalam ayat lain: Dan mereka bersumpah dengan nama Allah dengan bersungguh sumpahnya. Demi sesungguhnya jika datang kepada mereka seorang Rasul pemberi ingatan dan amaran… (Fatir: 42) 

Namun, tatkala pemberi peringatan itu datang kepada mereka, mereka mendustakannya dan tidak mahu mengikutnya. Dengan demikian, Allah SWT pun memulakan surah ini dengan sumpah tentang kebenaran kerasulan Muhammad SAW dan menjelaskan bahawa Baginda berada di jalan kebenaran. Penjelasan ini adalah untuk memberi peringatan kepada suatu kaum yang sebelumnya belum pernah diberi peringatan.

Dalam surah yang lepas, Allah SWT berfirman: …dan Dia memudahkan matahari dan bulan (untuk faedah makhluk-makhluk-Nya)? Tiap-tiap satu daripada kedua-duanya beredar untuk suatu masa yang telah ditetapkan… (Luqman: 29), sedangkan dalam surah ini Allah S.W.T. berfirman: Dan (sebahagian daripada dalil yang tersebut ialah) matahari, ia kelihatan beredar ke tempat yang ditetapkan baginya… (Yasin: 38), dan firman-Nya juga: Dan bulan pula Kami takdirkan ia beredar melalui beberapa peringkat… (Yasin: 39)

Sebahagian ulama berkata: Antara keistimewaan surah Yasin ini, di mana tidak dibaca dalam keadaan sukar kecuali Allah mempermudahkannya. Begitu juga bacaan surah Yasin ketika berada dalam sakaratul maut, akan diturunkan rahmat dan berkat serta dipermudahkan keluarnya roh.

Artikel Penuh di http://www.utusan.com.my/utusan/Bicara_Agama/20121012/ba_04/Keistimewaan-Yasin#ixzz29BjGA4u2
Sumber: Utusan Malaysia

Isnin, 8 Oktober 2012

Hendak seribu daya

IBRAHIM Mohd. Hasan, 28, jurusan Sarjana Muda Ekonomi dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), bertegas penglibatan lepasan golongan itu dalam bidang profesional sebenarnya terletak pada kemahuan diri mereka sendiri.

Sehubungan itu, tanggapan yang mengatakan lulusan huffaz kelas kedua itu wujud adalah kerana lepasan huffaz berkenaan sendiri yang memilih untuk menjadi imam atau ustaz berbanding menceburi profesion berkolar putih.

“Bila saya memasuki bidang perbankan, saya mendapati banyak permintaan terhadap hafiz al-Quran kerana mereka mempunyai kelebihan daripada segi penguasaan dan kefahaman ayat-ayat kitab itu.

“Saya pada mulanya agak sukar untuk memasuki industri ini tetapi setelah menjalani latihan dan mendapat galakan keluarga, akhirnya ia berjaya ditempuhi dengan mudah,’’ jelas lulusan Diploma Tahfiz dari Darul Quran pada 2005.

Bapa dua orang anak itu kemudian memberitahu bahawa beliau turut memohon untuk melanjutkan pelajaran ke Madinah dalam jurusan agama selain memohon memasuki ke universiti tempatan, akhirnya anak kelahiran Selangor tersebut memilih UIAM setelah mendapat surat tawaran untuk memasuki Kuliah Ekonomi di universiti tersebut.

“Memang pada mulanya, kelemahan penguasaan Bahasa Inggeris menjadi masalah utama tetapi bertitik-tolak daripada pepatah Melayu, ‘Hendak seribu daya, tidak hendak seribu dalih’, saya telah mengambil kelas intensif. Alhamdulillah, ia berjaya diatasi.

Artikel Penuh di http://www.utusan.com.my/utusan/Bicara_Agama/20121005/ba_04/Hendak-seribu-daya#ixzz28d64nHKK
 
Sumber: Utusan Malaysia
<

Gunakan kelebihan dalam dunia kerjaya

PEGAWAI perubatan yang merupakan hafiz al-Quran, Dr. Mohd. Hamdan Sapwan, 28, menyatakan bahawa kitab suci itu merupakan mukjizat umat Islam yang sewajarnya penganut agama tersebut menghafal, mempelajari dan mengamalkan isi kandungannya.

Ujar lulusan Sarjana Muda Perubatan dari Universiti Kaherah, Mesir ini, tidak menjadi masalah bagi setiap umat Islam menghafal al-Quran kerana ia sememangnya sudah menjadi kewajipan untuk mempelajarinya dan ia bukan terletak di bahu tokoh agama semata-mata.

Beliau kini berkhidmat sebagai Pegawai Perubatan Siswazah di Hospital Klang menghafal 30 juzuk al-Quran ketika mengambil Sijil Tahfiz dari Darul Quran, Kuala Kubu Baru, Hulu Selangor. Pengalaman menghafal kitab suci itu memberikan banyak kelebihan kepadanya untuk mengingati segala-gala teori ilmu perubatan.

Mohd. Hamdan menjelaskan minat dan perasaan cinta mendalam terhadap al-Quran telah menambah keimanannya terhadap Allah apabila ayat-ayat suci itu berinteraksi dengan mindanya ketika mengendalikan kes wad kecemasan di Hospital Klang, Klang, Selangor.
"Saya seolah-olah berinteraksi dengan al-Quran apabila mengendalikan pesakit-pesakit yang menghadapi masalah kritikal dan menemui ajal yang tidak mengira usia, sama ada bayi, kanak-kanak sehingga peringkat dewasa.

"Daripada itu, saya melihat keindahan al-Quran, bukan hanya soal hidup dan mati seperti yang terkandung menerusi ayat 34 surah al-Araf tetapi proses kejadian manusia turut diperincikan oleh Allah SWT menerusi kitab suci tersebut,'' katanya.

Artikel Penuh di http://www.utusan.com.my/utusan/Bicara_Agama/20121005/ba_03/Gunakan-kelebihan-dalam-dunia-kerjaya#ixzz28d5l3MQt
 
Sumber: Utusan Malaysia

Galak penglibatan lebih ramai hafizah

PEGAWAI perubatan wanita yang juga merupakan huffaz al-Quran, Dr. Nurul Ain Samsuddin, 26, memberitahu, amalan menghafal mukjizat umat Islam itu telah menyebabkan hidupnya teratur untuk membahagikan masa antara kerjaya dan mengingati semula ayat-ayat kitab suci itu.

Lulusan Sarjana Muda Perubatan Universiti Sains dan Teknologi (Just) Jordan itu menyatakan, kesibukannya berkhidmat di Hospital Ampang, Selangor tidak menjadi batu penghalang kepadanya untuk mengingati al-Quran malah memberikan kelebihan kepadanya apabila ayat-ayat diingati itu berlaku secara kebetulan ketika bertugas.

Artikel Penuh di http://www.utusan.com.my/utusan/Bicara_Agama/20121005/ba_02/Galak-penglibatan-lebih-ramai-hafizah#ixzz28d5Ukvhd

Sumber: Utusan Malaysia

Huffaz menyerlah, mampu bersaing

DALAM sejarah Islam, para huffaz al-Quran telah memainkan peranan penting dalam penyebaran dakwah dan pengembangan ilmu agama. Mereka bukan hanya menguasai ilmu berkaitan pengajian Islam tetapi meliputi semua aspek ilmu pengurusan kehidupan manusia.

Kitab Suci al-Quran itu mengandungi pelbagai perbahasan ilmu termasuk sains dan teknologi, menyebabkan para tokoh Islam berusaha untuk mengkaji dan menyelidik setiap ayat-ayat al-Quran yang dihafal itu.

Contoh tokoh-tokoh Islam tersebut adalah Ibnu Sina (perubatan); al-Khawarizmi (matematik); Ibnu Rusyd (astronomi) dan lain-lain lagi yang antara mereka merupakan penghafal al-Quran sejak zaman kanak-kanak.
Bahkan, jasa para huffaz dalam memelihara al-Quran dipandang tinggi oleh Islam memandangkan mereka merupakan antara golongan yang menjaga kesucian Kitab Suci tersebut pada peringkat penulisannya.
Mereka menghafal seluruh ayat al-Quran dan tidak pula mencatatnya kerana bimbang akan bercampur dengan hadis Rasullullah SAW.
Artikel Penuh di http://www.utusan.com.my/utusan/Bicara_Agama/20121005/ba_01/Huffaz-menyerlah-mampu-bersaing Sumber: Utusan Malaysia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...